- Nieregularne odżywianie się powoduje gorsze wykorzystanie składników pożywienia przez organizm i przyczynia się do powstania wielu chorób, szczególnie chorób przewodu pokarmowego.
- Należy starać się, aby w skład jadłospisu wchodziło jak najwięcej różnorodnych produktów i potraw. Pożywienie monotonne ma nie tylko niższą wartość odżywczą, ale także osłabia apetyt.
- W każdym posiłku powinien znajdować się jeden z następujących produktów: mleko, sery, jaja, mięso, wędliny, drób, ryby. Produkty te dostarczają wysokowartościowego białka.
- Mleko, sery należy podawać w przynajmniej dwóch posiłkach.
- Warzywa i owoce jako źródło cennych witamin i składników mineralnych są obowiązującym dodatkiem do 3 posiłków, w tym do jednego w postaci surowej.
- Przynajmniej w jednym posiłku powinno występować ciemne pieczywo lub gruba kasza, ewentualnie groch lub fasola. Są to bowiem dobre źródła witaminy z grupy B i wielu składników mineralnych.
Podanych zasad łatwiej będzie nam przestrzegać, jeśli wcześniej posiłki zaplanujemy. Nie chodzi tu o to, aby dokładnie ustalać co i kiedy jemy, ale aby rozłożyć w czasie spożycie tych produktów, które mają zasadnicze znaczenie w prawidłowym odżywianiu.
Najbardziej obfite (o najwyższej wartości odżywczej) posiłki powinny być zjadane zawsze jako pierwsze: pierwsze śniadanie i obiad. Pozostałe posiłki powinno się planować skromniej.